zaterdag 21 juli 2007

2e bericht Namibie (2 van 4)

zaterdag 14-07
We hebben heerlijk uitgeslapen deze morgen 10.00-14.00uur zijn we windhoek in gegaan om hier heerlijk te internetten en te shoppen.. Na onze weblog te hebben bijgewerkt hebben we de Mugg&Beans ontdekt! Heerlijk chocolademelk gedronken en grote porties muffin/croissant naar binnen gewerkt. Welkom in de beschaving met ook beschaafde prijzen…. We waren 11,00 euro kwijt voor de three of us.
In de middag hebben we heerlijk gechilled met diverse luitjes op de basis. ‘s Avonds smaakten de pannekoeken heerlijk!! Omdat het een uurtje of 6 al donker wordt heb je het idée dat het al snel bedtijd is, dus rond een uurtje of 9 zijn we gaan slapen.

Zondag 15-07
Onze eerste afrikaanse kerkervaring.. We hadden onszelf voorbereid op een extreem heftige dienst, maar het viel mee. We bezochten een internationale kerk (His People) waar engels werd gesproken. Eigenlijk was de dienst voor ons als onze eigen diensten in Nederland, Het was laten we zeggen wat Europees getint met gekleurde mensen! Het was even thuiskomen, vooral omdat we dit op de basis wel missen, gewoon de worshiptijden etc. Byzonder….



Zondagmiddag hebben we de kano’s gepakt en zijn we heerlijk even gaan varen totdat Gertrude naar de wc moest en we weer terug naar huis gerend zijn. :)
De middag hebben we ook een Afrikaanse (lees niet Westerse) ervaring op gedaan. David en Josh (uit de USA) hadden niets te doen en besloten stenen naar een wilde kip te gooien die in de boom zat… De kip vloog eruit en de hond vloog er achteraan. We wisten niet dat honden zo snel waren. Maar om een lang verhaal kort te maken de hond kreeg de kip te pakken. De hond (Sady) kwam de kip terugbrengen. Het kipje was nog redelijk heel, maar we besloten dat we trek hadden in kip. Dus na wat gebrul kwam Rachidi (Congo) met een mesje aanlopen. Toen was het lot van de kip snel beslecht. ’s Avonds kwamen we even op bezoek bij onze buren en lag de kip heerlijk in kokend water te badderen. (it’s all on tape)

Maandag 16-07
We hebben weer een dag gewerkt, en we vragen ons af of het hierbij gaat blijven. Het werk wat we doen is namelijk eentonig en niet bepaald leuk. Nu is dat niet zo erg als je af en toe er ook ff uit kunt, maar je zit hier echt tussen 4 muren in.


De wijk ingaan is als blanke niet slim om te doen.... Graag zouden we met de jongens van downtown (op de YWAM basis lager op de heuvel wonend) nog een keertje gaan evangeliseren op dinsdag en donderdag. Dit moeten we maar snel is gaan overleggen... Op dit moment overwegen we zelfs om Beautiful Gate al eerder te gaan verlaten, en om vrienden in Johannesburg (South Africa) te gaan bezoeken. Zij zijn bezig met een tour door een een aantal steden (Durban-Kaapstad etc.). Maar goed dit wordt vervolgd.
We hebben onze eerste Braai gehad. Eigenlijk is dit gewoon een barbeque, maar volgens de locals is dat totaal iets anders.. What are we talking about....... Er was vlees en ook veel!! Dus altijd goed. ’s Avonds hebben we een video Anna and the King gezien met een aantal Dames.. Nooit meer doen..:)

dinsdag 17-07
Gertrude is in de ochtend meegeweest met Laura naar de TBC kliniek. Elk kind wordt hier getest voor TBC, dit was het laatste groepje. De 4 kinderen kregen echt het tripje van hun leven. In een auto!!!! naar de clinic. Gelukkig kregen we voorrang zodat we niet uren hoefden te wachten totdat we aan de beurt waren.
De volgende dag waren er bij 2 kinderen een flinke bult op een arm. (positief dus). Overdag hebben we ook gefilmd op de basis, gewoon wat impressies van wat er allemaal gebeurd..
Ook een gesprek met Laura en Alina gehad, we zijn er nog maar een week, maar we merkten al snel dat er meer gebeurd als je met het eerste oog ziet. We merken dat er spanningen zijn tussen Brian en Pam en de werkers/leraren/vrijwilligers. Dit proef je in zoveel dingen terug. Maargoed we zijn hier niet gekomen om te veroordelen, maar om deel te zijn van Gods opdracht. We merken dat dit soms wel lastig is als je met problemen te maken hebt in een team. Dit is voor ons ook een les, onderwerping, een zegen zijn ook als de situatie niet is zoals je je voorgesteld had.. Dit lijkt tot nu toe voor ons de grootste uitdaging... Oh ja kinderwerk is ook niet ons ding..... hebben we ontdekt. Al die kleine gangstertjes, soms moeilijk te geloven dat God een plan met hun heeft.




Ook daarin moeten we leren ons geloof te vergroten..... genoeg te leren voor ons.
Wat ook erg leuk was dat we nieuwe roommates gekregen hebben (Erik en Nienke), het zijn erg lieve en gezellige mensen die hier 3 maanden zullen blijven. We delen ons huisje met hun, dit gaat helemaal lukken, het is fijn om ook dutchies te hebben waarmee je dingen kunt delen.



De vraag over blijven en komen rijst weer op, maargoed we willen duidelijk Gods stem in verstaan voor we ook maar enige actie hierin ondernemen.

woensdag 18-07
Een dag werken.. ’s middags NapTime gedaan, dat wil zeggen dat je ongeveer 50 kids een uurtje moet laten slapen in een kamertje. Dit vereist een strenge blik en een pollepel (mrs. discipline). Daarnaast moet je ook tegen wat stank kunnen, en maar hopen dat ze niet in hun broek plassen....
Het is vandaag ook de dag dat het DTS team uit Australie ons gaat verlaten. 4 mensen uit Australie, noorwegen, duitsland en de USA. Zei hebben hier 2 maanden gediend op de basis, in Beautiful Gate en op de straat. Leuke mensen. ’s avonds een afscheidsfeestje gehad in the hall downtown. Een hal waarin een tafeltennistafel, snookertafel etc. staat. We hebben hier weer het spel Mafia gespeeld met een man of 12.. Superervaring om met mensen uit diverse culturen contact te hebben!
Patat gehad, gebraden in olie uit de pan, dus soort sponzen met olie erin. Maargoed waar praten we over het zijn en blijven frites met mayo!
We hebben met Erik en Nienke afgesproken dat we een weekend naar Swakopmund gaan, dit ligt 4 uur rijden hier vandaan aan de kust. Hier zijn enorme zandduinen te vinden, daarnaast schijnt deze plaats erg mooi te zijn/ Dit gaan we doen over anderhalve week, ben benieuwd.........

Donderdag 19-07
Lieske en Gertrude zijn vanochtend naar Community Hope geweest. Omdat er nu wat meer vrijwilligers zijn hopen we dat we wat vaker andere dingen kunnen doen als alleen op de basis zijn. Community Hope is een basisschool dat onder YWAM valt. Deze school heeft de focus op kinderen die laten we maar zeggen minder bedeeld zijn qua welvaart. Op dit moment zijn er de klassen 1 t/m 3, elk jaar breiden ze uit met een nieuwe klas..... Men krijgt hier extra aandacht en huiswerkbegeleiding.......
’s middags hebben we youthclub gehad (13-17 jaar). Het ging over relaties, we hadden de vorige keer als evaluatie aangegeven dat het goed was om bij dit onderwerp de dames en heren te scheiden, deze keer deden we dit. Er was in de groep openheid, en we mochten bidden met de luitjes. Goed om getuigenissen te delen en te bidden, eindelijk ff een plek waar je wat kunt delen. J
’s Avonds hebben we een worshipavond op de basis gehad, van iedere bediening de voortgang gehoord.. Toby Brouwer (Nl’er woonachtig in Kaapstad = internationaal leider van Beautiful Gate ministries) heeft iets gedeeld over de Aids conferentie. Het was erg goed om iets te horen over wat er wereldwijd gaande is op het gebied van aids(bestrijding). Ook nog een video van Benny Hin gezien, onderwerp was ‘ Surrender.’

Brian deelde over de verhouding practisch en spiritual. We ervaren dat de nadruk op de BG basis erg ligt op het practische. We hadden er de afgelopen week al over gesproken en voor gebeden. Gaaf om zo direct te merken dat God ons hoort en harten bewerkt! WOW! Ik heb Brian aangesproken en we gaan volgende week in de bespreking met !!concrete!! voorstellen komen.. We hebben al een hoop ideeen... Later meer hierover. We hopen dat God echt iets gaat doen m.b.t de werkverhoudingen & communicatielijnen.

Vrijdag 20-07
Vandaag weer de laatste dag van de week..... Er gebeuren toch ongemerkt veel dingen. God is goed!
We zijn de community (lees sloppenwijk) in geweest. Dit was voor mij een behoorlijk heftige ervaring. We spraken met ‘ouders’ van de kinderen op BG. Dit zijn over het algemeen alleenstaande moeders, oma’s of andere familieleden. Als eerste bezochten we een mevrouw die 3 kinderen had, 1 klein kindje droeg ze op haar arm ik schat van een jaar of 1,5. Ze was aan het genezen van TBC, een paar weken geleden lag het kindje nog de hele dag op bed, als ze geen medicijnen had ontvangen zou ze zeer waarschijnlijk overleden zijn. Haar oudere zusje dat naar BG komt heeft zeer waarschijnlijk ook TBC, ze is getest...... Deze vrouw die eigenlijk niets had, vertelde ons: You know God will answer your prayers, and he is so good!! Als je dat hoort raakt het je hart en kun je even niets zeggen... Vooral omdat ze niets hebben!!!
Daar sta je dan als rijke westeling................!
Hierna bezochten we een mevrouw die 2 kinderen op BG heeft. Er waren nog 2 andere mensen in de ‘ kamer’ een mevrouw die aids had, en een heel schattig meisje met grote donkerbruine ogen van 2 jaar oud die een stoma heeft(een zakje vol uitwerpselen op de buik). De vrouw vertelde ons over haar angst. Ze vertelde dat ze haar eerste kindje overleden was aan TBC. En dat ze o.a. daardoor niet naar het ziekenhuis durft te gaan. Bang om haar 3e kindje te verliezen, omdat de omstandigheden in het ziekenhuis zo ontzettend slecht zijn. Het gebouw aan de buitenkant is best aardig maar het moet binnen echt een chaos zijn. Slechte vuile bedden. Slechte hygiene en verzorging. Het is een wonder als je gezond/levend het ziekenhuis uitkomt hier.
We hebben haar uitgenodigd om naar BG te komen zodat we met een team voor haar kunnen bidden. Heftig..



In het krot van deze vrouw hangt de poster op de muur waarop zoiets stond als:


God didn’t give us a life without problems,
But he gave us problems to solve….
etc.


So Jesus really can be the Lord of your life.





Weer hetzelfde, je staat verwonderd, en wordt je bewust van de oprechtheid en afhankelijkheid naar God toe! We hebben nog een hoop te leren
In de middag kwam er een team uit South-Afrika (ong 15 pers). Het was een byzondere middag, weer een knipoog van God. Er waren ongeveer 85 kinderen (7-13 jaar) er werd een programma gedaan, en aan het eind werd er een oproep gedaan, er waren 12 kinderen die met zich wilden laten bidden. Zo er werd met de kinderen gebeden, kinderen maakten keuzes en 6 kids ontvingen de gaven van de Heilige Geest en begonnen in tongen te spreken. Byzonder om deel te zijn van Gods plannen met deze kids!! Heerlijk het weekend staat voor de deur!


Lekker bijkomen van alles.........

Geen opmerkingen: