woensdag 11 februari 2009

Cambodia

Soms geloof je gewoon niet dat al die impressies in 1 dag passen… Opstaan in Bangkok, vanaf het vliegveld de bus genomen naar de grens met Cambodia, op een gegeven moment stopt de bus, laad mensen uit en keert snel terug naar Bangkok. Vanaf daar zijn we het grensgebied ingelopen.. Je weet niet wat je ziet; van het redelijk ontwikkelde Thailand lijkt het wel of je een filmset van een oorlogsgebied inloopt; maar de beelden waren realiteit. Tussen de Thaise en Cambodiaanse grens is er een stukje niemandsland en dan kom je bij de grenspost van Cambodia, wat niet veel meer was als een klein muf kantoortje met een lange lijn mensen aan het wachten en wachten en wachten.

Wat een tegenstellingen met Thailand. De atmosfeer is ineens totaal anders; dit valt niet echt in foto’s vast te leggen. Cambodia is één van de meest corrupte landen, en overal om je heen proef je dat. Het begon al in Thailand met mannen die naast je komen lopen en net doen alsof ze je de grens overloodsen. Bij de grenspost is het ook niet helemaal koosjer en als je uiteindelijk zelf de grens over bent, wordt er geld verwacht voor het feit dat wat mannen ongewild met je meelopen; uiteraard geen geld geven. Een taxi regelen en veel te veel betalen, bij alles komt corruptie en geld om de hoek kijken. Het was erg intensief omdat je constant op je hoede bent voor wat dan ook… Niet echt een prettig welkom, maar we wisten dat het zo zou zijn dus we waren voorbereid. Je loopt Cambodia in, je ziet de armoede, de snelwegen zonder asfalt, de hitte en het uitgestrekte maar onbewerkte land. Dan besef je dat je echt in Cambodia bent, het land waar jouw gebruiken en wetten niet gelden.

De foto’s hebben we trouwens niet genomen bij de grenspost omdat we ons niet comfortabel voelden om foto’s te nemen, maar de foto’s zijn gemaakt in Siem Reab. Deze stad is het toeristencentrum met z’n megahotels en duizenden toeristen. Na onze reis van 10 uur had ik gisteravond nog wat energie om sinds 5 maanden m’n eerste fietstocht te maken door de stad. Even kennismaken met de scheiding tussen arm en rijk: aan de achterzijde van de hotels zijn de sloppenwijken te vinden. Ondanks het toerisme bevinden we ons in de armste provincie van Cambodia. Dat was onze maandag in het heel heel kort..

 

.

 

 

1 opmerking:

Anoniem zei

Dear g&J
Gods hand is op jullie en Hij is als een muur rondom jullie heen!
psalm 121

blessings
stan-ielle