zaterdag 14 februari 2009

de eerste week in Siem Reab

We zijn er alweer bijna een week; het was een mooi eerste weekje op deze bijzondere plaats. Op iedere plek/land vind je andere vormen om de mensen te bereiken. Hier in Siem Reab worden er per dag meer als 300 mensen bereikt door het geven van lessen. Omdat ook de scholen [lees leraren] corrupt zijn in dit land  kunnen veel mensen geen onderwijs volgen. In feite is het onderwijs gratis, maar ‘alle’ leraren vragen [illegaal] entreegeld voordat een student het lokaal binnen kan komen. Op zich niet vreemd met een maandsalaris van gemiddeld minder dan 25 dollar [ongeveer 20 euro]. Dit zorgt ervoor dat  veel mensen verstoken blijven van onderwijs.

De ministry van de YWAM basis is het geven van “echte gratis lessen” zoals bijvoorbeeld “english classes”. 5 dagen in de week van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds; deze aanloop is enorm! De focus ligt dan ook op het bouwen van relaties en het toerusten van mensen om een eerlijke baan te kunnen vinden. Het lijkt wat simpel, maar in een land wat verward is en mensen die volledig de weg kwijt lijken te zijn wordt er alleen al door dit een enorm verschil gemaakt! Gertrude en ik zullen a.s. maandag van start gaan met het geven van computerlessen. We gaan pionieren, want we gaan hier les geven in powerpoint, excel en photoshop. Uiteraard zijn hier geen werkboeken en studiemateriaal, dus de afgelopen week zijn we bezig geweest om dit uit te werken. We weten ook niet of het wordt voortgezet als wij weer weg zijn, maar de basisleiders hadden graag dat we dit zouden starten; en voor ons is het geen straf J. Verder zal ik tussen de bedrijven door wat timmerwerk doen voor meubilair in de klaslokalen.

Wat we hier echt dagelijks zien is dat er meer werkers nodig zijn om deze natie te bereiken. Op de basis worden we ook weer dagelijks gevraagd om te blijven of om terug te komen. Het zijn eigenlijk noodkreten uit een land wat wacht op mensen die echte hoop komen brengen. Mocht je jezelf nu aangesproken voelen, verkoop je huisje, koop een one-way ticket naar Cambodia; er is hier zeker meer als genoeg moois voor je te doen, dit is een land waar jij een verschil kunt maken…….

Geen opmerkingen: