zaterdag 15 november 2008

Cambodja

De outreach-plaatsen zijn bekend gemaakt! Deze fase duurt ong. 12 weken en start eerst met een survivalweek in de jungle, dat noemen ze hier Sugé! Daar is nog heel weinig over bekend maar het zal vast doorbijten zijn die week. We starten met het bereizen van een aantal YWAM basissen hier op de Filippijnen. Het is voornamelijk op het eiland Luzon, waar ook Antipolo & Manila ligt, alleen dit ligt meer op het platteland. Het eiland Luzon is een aantal maal groter dan NL.

Begin Februari gaan we naar Cambodja. We hadden hier echt op gehoopt, dat we niet alleen in de Filippijnen zouden blijven maar ook naar het buitenland zouden gaan. We verblijven op een YWAM basis in Siem Reap.

Cambodja is een land met een heftig verleden, waar wij in het westen niet zoveel van horen. De religie is daar Boeddhisme en Christenen worden vervolgd. De laatste tragedies in dit land hebben vrij recent plaatsgevonden. In 1975 is de Rode Khmer (Het Pol Pot’s regime)  het land binnengevallen en heeft de macht overgenomen. Mensen uit de steden werden gedwongen huis en haard te verlaten en gedwongen op het land te werken. Het idee van een eigen identiteit, bezit, familie te hebben, wordt daar volledig weg geslagen. Lange dagen op het land werken in ruil voor een waterige kommetje rijst, als je iets te klagen had, werd je gemarteld of gelijk vermoord.

Cambodja staat ook bekend om z’n “Killing Fields”, waar mensen op een onmenselijke manier vermoord werden door de Rode Khmer. Wij zullen met ons team naar deze omgeving gaan.  Dit regime heeft 4 jaar geduurd totdat Vietnam ingreep en hen bevrijden van deze onderdrukking. Een complete generatie is weggemoord; kun je het voorstellen 2 miljoen inwoners vermoord in een land waar 14 miljoen mensen wonen. Er zijn op dit moment te weinig mannen (vnl. oorzaak = pol pot regime). Wat je ziet is dan ook families waar de man meerdere vrouwen heeft. Het Boeddhisme staat dit ook toe. Het is moeilijk zendingsgebied omdat als mensen zich bekeren naar het Christendom, ze ook hun nationaliteit verliezen als Cambodjaan. Mensen hebben hier nog nooit gehoord van Jezus en wat Hij heeft gedaan ook voor hen! Een hoop informatie misschien, we zijn er zelf ook van onder de indruk. De Fillipijnen wordt omgeven door landen waar het percentage christenen tussen 0-3% ligt (Thailand, vietnam, Loas, Indonesie etc..) Het wordt tijd dat de mensen gaan horen en zien dat je niet voor hoop & liefde hoeft te werken (karma) maar dat het een gift is! De velden zijn wit om te oogsten!! We zijn heel benieuwd hoe het allemaal in zijn werk gaat en hoe het land eruit ziet en werkt.  We houden jullie op de hoogte! Meer willen weten over Cambodja en zijn geschiedenis: google: Cambodja voor beginners. Daar is een interessante site over dit land en zijn historie.

1 opmerking:

Tjarko en Marlon zei

Lieve WJ en G,

Wat enorm spannend om naar Cambodja te gaan. We hebben de site opgezocht en het land heeft inderdaad een heftig verleden. Veel zegen gewenst bij alle voorbereidingen!

Liefs, Tjarko en Marlon