donderdag 15 januari 2009

bergdorp Mylanka

Niet alle dorpen hier eenvoudig te bereiken. Dit betekend dat we soms ook overnachten op andere plekken. We zijn z’n vieren (plus 1 tolk) vier dagen de bergen ingegaan. Na een lange wandeltocht met volle bepakking zijn we aangekomen in het dorpje Mylanka met z’n krappe 100 inwoners. Dit dorp leeft afgesloten van de buitenwereld, het kost uren voordat je vanuit dit dorp in ‘de beschaving’ bent. Kinderen gaan niet naar school en zijn vaak nog nooit buiten het dorp geweest. Engels wordt niet gesproken en het zien van een blanke was dan ook wel aardig spannend. Waar Gertrude en ik waren, daar waren nieuwsgierige kinderen J.

We zijn hier 4 dagen gebleven. In de ochtend vooral dingen leren aan de kinderen, in de middag huisbezoeken doen bij de mensen, en ’s avonds Bijbelstudies geven. De mensen zijn erg leergierig en zij ervaren het als heel bijzonder dat er zomaar mensen langskomen om hun te onderwijzen uit de Bijbel. We hebben geslapen bij de captain [burgemeester] en zijn vrouw, waar wij als blanken hun slaapkamer kregen. Voor ons ook ff wennen omdat je geen zacht matrasje had om op te slapen, maar op een vies/hard Perzisch kleed. Uiteraard dankbaar dat we een plekje hadden om te rusten. J

We konden echt een verschil maken en de mensen werden aan het denken gezet over veel onderwerpen. Veel mensen hebben wel een religieuze achtergrond, dus zien zichzelf als christen, maar daarbij wordt van alles en nog wat als god vereert. Tijdens 1 van de huisbezoeken besloot een mevrouw zelf om haar afgoden weg te doen. Publiekelijk met deze beelden naar buiten en met de hamer kapot slaan. Je begrijpt dat dit een impact gaf in het hele dorp. Gaaf om een verschil te kunnen maken!

 

2 opmerkingen:

Eliam en Joni Vlijm zei

Wauw wat ontzettend gaaf wat jullie mee mogen maken! en wat is het daar prachtig! prachtige natuur en mooie mensen!
we zijn benieuwd hoe jullie alles ervaren!

Hier gaat alles goed, wij genieten van onze mooie meid, ze groeit goed en wordt al zo groot!! Veel lachen en kletsen, erg gezellige meid.

Knuffels
Joon, Eliam en Sefanjah

Anoniem zei

MOOIE FOTO'S!!!jullie maak echt veel mee zeg!

big hug
stan-ielle