donderdag 15 januari 2009

bloedbad in de keuken

We hebben je nog niet zoveel verteld over de keuken. De keuken speelt een centrale rol in de Filippijnen, elke gelegenheid wordt gebruikt om grote hoeveelheden eten te nuttigen. Het voedsel loopt vaak ook rond in de keuken, de keuken is gewoon toegankelijk voor alle dieren. Op zich wel makkelijk, want als je zin hebt in een beetje shoarma is het gelijk binnen handbereik! Uiteraard zijn we behulpzaam en willen we ook wel eens helpen met het koken; en dat kan dan ook betekenen dat je met je hand in een kip staat te graaien om er wat ingewanden uit te rossen.

De mensen gaan hier niet naar de supermarkt om het eten te halen, maar soms zijn we onze gastheer/gastvrouw een halve dag kwijt omdat ze ineens de natuur in zijn om het een en ander voor ons te plukken of slachten. Werkelijk waar ze halen alles uit de natuur [kokos, suiker, coffee, chocolade, pindakaas etc.]. Vooral als men hier blanke mensen ziet moet er goed worden gekookt, en er is geen koelkast dus alles is dagvers. ’s Ochtends liepen de lieve geitjes nog in de wei, en ’s avonds lagen ze op je bord. We maken het regelmatig mee; we arriveren bij een huis, en even later zien we wat mensen achter de kippen aan rennen. Een uurtje later is het etenstijd en ligt het kipje heerlijk op je bord te dampen.

Het voedsel wordt bereid in de hypermoderne bruynzeel keuken met een natural 2 pitter.  Al het voedsel wordt gekookt op hout, en we maken maar zelden mee dat het eten verbrand smaakt. Hier hebben ze geen draaiknoppen nodig om het vuur harder of zachter te zetten. Alles gaat zoals bij Mr. Wok. Gelukkig zijn we nog steeds in goede gezondheid J. Na het eten wordt er afgewassen op het mooi afgeronde bamboe keukenblad. Dit zorgt ervoor dat je geen extra afvoer nodig heeft. Het water en de etensresten vallen naar beneden zo direct op de grond waar de hond en de kippen rustig wachten op hun beurt. We hadden het idee dat we een schattig historisch museum binnenliepen toen we dit zagen, maar dit is hier de huidige keukentrend.

1 opmerking:

Anoniem zei

hihihhi wat lachen of niet!de stukjes die jullie schrijven en meemaken zijn echt grappig!

We zijn echt super trots op jullie!we really are!

blessings
stan-ielle